Glutamina - informacje zaawansowane
Biochemiczne oddziaływanie na komórki:
W stanie katabolicznym, np. podczas intensywnego treningu, organizm
rozkłada białka do aminokwasów, aby móc je spalić w celu uzyskania
energii. L-leucyna, L-izoleucyna i inne aminokwasy przekształcane są w
kwas glutaminowy, z którego uzyskiwana jest L-glutamina. Ta jest
wchłaniana w jelicie i zostaje przekształcona w L-alaninę, która z
kolei staje się źródłem energii. L-glutamina jest ponadto idealnym
"nośnikiem" azotu. Dzięki szczególnej budowie cząsteczkowej, może łatwo
syntezować amid azotowy i przetransportować go w organizmie tam, gdzie
jest potrzebny do syntezy tkanki mięśniowej. L-glutamina, która zwykle
uwalnina jest z tkanki mięśniowej, poprawia czynność przewodu
pokarmowego, zwiększa produkcję glikogenu w wątrobie i potrzebna jest
do rozkładu "trucizny komórkowej" - amoniaku - w mocznik (cykl
mocznikowy). L-glutamina pełni również za inne ważne funkcje w
komórkach. Zwiększa biosyntezę DNA i RNA, pobudza wzrost komórek i jest
potrzebna do wytworzenia określonych aminocukrów, kwasu
aminomasłowego-gamma (GABA) i jak wspomniano wyżej, białek. Na koniec,
udział L-glutaminy jest niezbędny przy biosyntezie glutationu,
najważniejszej chyba rozpuszczalnej w wodzie substancji
antyoksydacyjnej w obrębie komórki. L-glutamina stymuluje komórki
systemu odpornościowego -immunocyty- którym jest potrzebna do przemian
energetycznych i przemiany purynowej. Tym tzw. "wyzwalaczom" reakcji
odpornościowej potrzebnej potrzebna są wysokie stężenia L-glutaminy w
plazmie. Niski pożiom L-glutaminy wpływa niekorzystnie na działanie
systemu odpornościowego. Osłabienie tego systemu, które często wiąże
się z przetrenowaniem, w pierwszej linii powodowane jest przez
zwiększone uwalnianie L-glutaminy z muskulatury, przez co jej stężenie
w plazmie może być przez długie tygodnie znacznie zredukowane.
L-glutamina czy kwas glutaminowy:
Z punktu widzenia chemii L-glutamina i kwas glutaminowy są bardzo
podobnymi substancjami, które ulegają w organizmie wzajemnym
przekształceniom. Bardzo duże znaczenie ma jednak to, którą z tych
substancji suplementujesz. /Kwas glutaminowy, w wysokich stężeniach
działa niekorzystnie na układ nerwowy, czemu organizm musi
przeciwdziałać. Ponadto, przekształcenie kwasu glutaminowego w
L-glutaminę, sczególnie w warunkach stresu (a więc wtedy, gdy
L-glutamina jest szczególnie potrzebna), nie zawsze jest możliwe w
wystarczających ilościach. Składnikiem Twojego suplementu żywności
powinien być więc nie kwas glutaminowy a aminokwas L-glutamina.
Występowanie L-glutaminy:
L-glutamina występuje w prawie wszystkich białkach. Sczególnie duże
ilości zawiera gliadyna (31%), kazeina (24%), białko serwatkowe (7%),
białko z kukurydzy i z soi (6%). Kwaśny glutamian sodowy często jest
stosowany jako przyprawa.
Działanie antyoksydacyjne u sportowców:
Obce substancje, które przenikają do organizmu, są wchłaniane przez
białe ciałka krwi i z pomocą chemikaliów przekształcane w tzw. wolne
rodniki. Wolne rodniki niszczą błony komórkowe i powodują szkody w DNA.
L-glutamina, która uczestniczy w tworzeniu antyoksydantów i odgrywa
kluczową rolę w wielu procesach oczyszczających w wątrobie, daje
ochronę przed tymi substancjami i stresem, który jest wynikiem
intensywnego treningu.
Przyrost masy mięśni:
Wiadomo dzisiaj, że intensywny trening siłowy wspomaga własne procesy
anaboliczne organizmu. Ironią losu jest, że powoduje on również
redukcję tkanki mięśniowej. Jeżeli sterowana przez trening synteza
białek przewyższa związaną z nim redukcję, wynikiem jest przyrost masy
i siły mięśni. Przeprowadzone testy wykazały, że L-glutamina zarówno
zwiększa jak i ogranicza redukcję białek - co oznacza, że działa
zarówno anabolicznie jak i antykatabolicznie.
Działanie L-glutaminy na przyrost masy mięśni:
L-glutamina potrzebna jest do zwykłej syntezy białek w mięśniu. Jest
(podobnie jak i inne aminokwasy) budulcem tkanki mięśniowe i bez
wysokiego poziomu L-glutaminy przyrost masy mięśni nie jest możliwy.
Działanie L-glutaminy polega ponadto na zwiększeniu uwodnienia i
objętości poszczególnych komórek mięśniowych. Nowe testy wydają się
potwierdzać hipotezę, że nie bilans azotowy, lecz stan uwodnienia
komórki jest decydujący dla syntezy białek. Zwiększone uwodnienie
komórek działa anabolicznie i stymuluje syntezę białek i glikogenu,
podczas gdy odwrotnie - zmniejszone uwodnienie komórek działa
katabolicznie. W nowoczesnej nauce o żywieniu zakłada się, że podczas
procesów starzenia się organizmu, redukcja tkanki mięśniowej w
mniejszym stopniu wiąże się z negatywnym bilansem azotowym ( a więc
zmniejszonym spożyciem białka) niż ze zmniejszonym uwodnieniem komórek
mięśniowych. Można by powiedzieć, że człowiek podobnie jak rośliny,
starzejąc się "usycha". L-glutamina jest znakomitym suplementem
"antiage", co należałoby może powiedzieć kobietom, które próbują
walczyć ze zmarszczkami przy pomocy różnego rodzaju kremów. Procesu
uwodnienia komórek mięśniowych (gromadzenia się wody) nie należy jednak
mylić ze zwiększonym gromadzeniem się wody przy braku równowagi sodu i
potasu. Przy takim braku równowagi woda gromadzi się w podskórnej
tkance tłuszczowej, przez co muskulatura "rozlewa się". Uwodnienie
komórek mięśniowych to gromadzenie się wody bezpośrednio w jądrze
komórki, przez co zwiększa się jej objętość i muskulatura sprawia
wrażenie twardszej i pełniejszej.
L-glutamina i jej wpływ na hormon wzrostu (GH):
Testy wykazały, że L-glutamina zwiększa również poziom hormonu wzrostu
we krwi. Hormon wzrostu jest podstawowym hormonem przysadki mózgowej i
najważniejszym czynnikiem dla przyrostu masy mięśni. Podstawowa rola
hormonu wzrostu w sporcie to wspomaganie przyrostu beztłuszczowej masy
mięśni i równocześnie redukcji tkanki tłuszczowej. Większa część
hormonu wzrostu wydziela się w nocy, podczas przeprowadzanych testów
zaobserwowano jednak, że stres, kontuzje i intensywny trening również
przyczyniają się do jego wzmożonego wydzielania. Na początku nowego
treningu, lub jeśli zmieniasz przyzwyczajenia treningowe, możesz więc
liczyć na duże przyrosty masy mięśni. Takie zmiany stanowią dla
organizmu sytuacje stresowe, co pobudza wydzielanie hormonu wzrostu.
Aby przystosować się do nowych sytuacji organizm buduje nową tkankę
mięśniową, aby móc sobie lepiej z tą nową sytuacją poradzić. Jeśli
organizm już się przystosował, reakcja osłabia się. Częste zmiany
przyzwyczajeń treningowych to dobry sposób na trwałe wydzielanie dużych
ilości hormonu wzrostu. Powinieneś zawsze starać się, by nie dopuścić
do całkowitego przystosowania organizmu.
L-glutamina a redukcja tkanki tłuszczowej:
Pomimo tego, że dysponujemy obecnie tylko niewielką ilością informacji
naukowych na ten temat, związek między L-glutaminą i redukcją tkanki
tłuszczowej jest wyraźnie widoczny. Przeprowadzone testy wykazały, że
dodatkowe ilości L-glutaminy podczas stosowania wysokotłuszczowej diety
wiążą się z redukcją tkanki tłuszczowej. Dokładny sposób działania nie
jest jeszcze znany.
L-glutamina zwiększa zdolność koncentracji:
Część L-glutaminy występującej w plazmie przekształcana jest w mózgu w
kwas glutaminowy, który służy tam głównie jako źródło energii. Ponadto
L-glutamina ma jednak (jak wspomniano wyżej) zdolność do wchłaniania
nadmiernych ilości amoniaku. Oczyszczając z tej "trucizny komórkowej"
ułatwia czynność mózgu, zwiększa zdolność koncentracji i poprawia się
pamięć długiego i krótkiego czasu. L-glutamina zwiększa produkcję GABA
(kwas aminomasłowy gamma), przez co działa uspokajająco i zwiększa
zdolność koncentracji podczas sytuacji stresowych.
L-glutamina, sporty wytrzymałościowe i infekcje:
Wiadomo dzisiaj, że regularny, średnio intensywny trening zmniejsza
podatność na różne choroby, wiadomo jednak również, że intensywny i
wyczerpujący trening zwiększa niebezpieczeństwo chorób górnych dróg
oddechowych. Większość infekcji występuje w przestrzeni tygodnia po
bardziej intensywnych jednostkach treningowych i obciążeniach
wytrzymałościowych. Spożycie L-glutaminy w płynie przed takimi
wysiłkami zmniejsza podatność na infekcje. Przyjmuje się, że działanie
L-glutaminy polega na tym, że w krytycznym momencie wystąpienia
infekcji udostępnia systemowi odpornościowemu więcej kluczowych
komórek. W teście zbadano, czy suplementacja L-glutaminy może znacząco
redukować infekcje dróg oddechowych. Po wysiłku wytrzymałościowym,
poziom L-glutaminy we krwi obniża się o około 20%, a aminokwas ten jest
bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego.
Okazuje się, że normalizacja poziomu L-glutaminy powoduje poprawę
funkcji odpornościowych. W wyniku testu, ryzyko zachorowania na
infekcje górnych dróg oddechowych zredukowano o 60%. Wyniki tego testu
można oczywiście przenieść na każdy rodzaj wysiłku fizycznego, ponieważ
każdy rodzaj wysiłku powoduje znaczny spadek poziomu L-glutaminy we
krwi. Stymulacja systemu odpornościowego osiągana dzięki L-glutaminie
pomaga również w medycynie przy leczeniu ciężkich chorób, kontuzji i
infekcji oraz różnych urazów i zakażeń krwi.
L-glutamina w nowoczesnej medycynie żywienia:
Wyniki badań wykazały fenomenalne i różnorodne działania tego warunkowo
niezbędnego aminokwasu. Badania na pacjentach chorych na raka,
poddanych operacji przeszczepu szpiku kostnego wykazały, że
suplementacja L-glutaminy wyraźnie ogranicza spodziewany spadek bilansu
azotowego, redukuje częstość infekcji klinicznych i co chyba
najważniejsze - zmniejsza ilość dni, które pacjenci muszą spędzić
bezczynnie w szpitalu. Przekonujące jest działanie antymikrobiotyczne
L-glutaminy może być wskazana również w przypadku innych chorób
powodujących utratę dużych ilości azot, urazów, posocznicy, czy
chronicznych schorzeń o nieznanych przyczynach. Dalszym działaniem
L-glutaminy jest zapobieganie powstaniu obrzęków, które są klasycznym
przykładem uszkodzeń tkanek poprzez infekcje czy stany zapalne.
L-glutamina, suplement żywności czy lek:
Najnowsze badania potwierdzające znaczący wpływ L-glutaminy na status
kataboliczny doprowadziły do opracowania roztworów L-glutaminy, które
można przyjmować zarówno doustnie jak i wstrzykiwać. Wzrastające
wykorzystanie takich potwierdza efektywność terapeutyczną L-glutaminy -
i zagraża tym samym statusowi dopuszczonego do wolnej sprzedaży
suplementu żywności. Naturalnie, zastrzyki L-glutaminy są lekami. Z
drugiej strony suplementy L-glutaminy, przyjmowane obecnie doustnie
niemal wyłącznie przez sportowców w postaci kapsułek, tabletek czy
koktajlów, są z całą pewnością suplementami żywności.
Formy L-glutaminy:
Ponieważ L-glutamina w wolnej formie nie jest szczególnie stabilnym
aminokwasem, nie stosuje się jej do gotowych zastrzyków. Problemy
związane z niestabilnością L-glutaminy powodują szeroko zakrojone
poszukiwania patentów i preparatów pokrewnych. W mózgu wykryto
dwupeptyd L-glutaminy i tauryny, niektóre inne dwupeptydy zawierające
L-glutaminę zostały ostatnio zidentyfikowane i opatentowane, m.in..
również glicylo-glutamina i alanylo-glutamina. Te peptydy są wyjątkowo
drogie i warto je stosować właściwie tylko w postaci roztworów. W
suplementach żywności stosuje się gotowe roztwory i dzięki temu można -
bez żadnych uszczerbków - stosować czysty aminokwas w korzystnej cenie.
Wśród suplementów znajdujemy również hydrolizaty białkowe o wysokiej
zawartości L-glutaminy lub kwasu glutaminowego (30%). Obecnie grupa
firm europejskich opracowuje hydrolizat, a więc peptyd z 80% -ową
zawartością L-glutaminy i kwasu glutaminowego. Taki suplement mógłby,
przy założeniu, że rzeczywiście można go wyprodukować, stać się dla
Ciebie "non plus ultra" zaopatrzenia w L-glutaminę.
Podsumowanie faktów:
L-glutamina:
zwiększa syntezę białek,
ogranicza redukcję białka mięśniowego,
zwiększa objętość komórek mięśniowych,
zwiększa odporność organizmu,
utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową.
Sposoby dawkowania:
Spożycie L-glutaminy powinno być rozłożone na cały dzień. Łączna dawka
powinna wynieść między 20 g (sporty siłowe) a 40 g (sporty
wytrzymałościowe), w zależności od intensywności treningu, kondycji
fizycznej i ewentualnych chorób. Ta dawka powinna być podzielona na
wiele mniejszych, przy czym bardzo ważne jest spożycie bezpośrednio po
treningu, w celu bezpośredniego uzupełnienia wykorzystanych zapasów
L-glutaminy, aby nie dopuścić do stanów katabolicznych. Bezpośrednie
spożycie L-glutaminy po treningu powoduje również wzmożone wydzielanie
hormonu wzrostu, przez co mięśnie wprowadzone są w stan anaboliczny.
Podsumowanie:
Uważam, że jest to suplement, którym powinni zainteresowac się przede
wszytskim zaawansowani. Na początku warto przeznaczyć swoje pieniądze
raczej na dobre białko + witaminy i mikroelementy (np. ZMA). Kiedy
podstawowe środki przestaną wystaczać - warto pomyśleć o glutaminie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz